De Performance Factory in Enschede

Van een energieverspillend gebouw naar een hippe, duurzame werkomgeving
De voormalige textielfabriek van Nico ter Kuile in Enschede stond op de nominatielijst om gesloopt te worden. Toch werd besloten de fabriek te behouden en er een bruisende ’talentenfabriek’ van te maken. Het resultaat is de Perfomance Factory; de nieuwe ‘hotspot’ van Enschede met een hippe foodhal, kunst, cultuur, ambacht, ondernemerschap én je kunt er naar hartenlust sporten. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd.
Woningcorporatie Domijn kocht in 2006 het fabrieksterrein van ruim 4 hectare met 4 gebouwen in hartje Enschede aan. Met als doel te slopen en er een nieuwbouwwijk te ontwikkelen. De crisis leidde tot herbezinning. Domijn besloot om de oude fabriek samen met bewoners, ondernemers en gemeente Enschede nieuw leven in te blazen.
Talentontwikkeling, ondernemerschap en werkgelegenheid
Stukje bij beetje kregen de oude fabriekspanden een nieuwe invulling. Een bijzondere mix van bedrijven én maatschappelijke organisaties heeft de afgelopen jaren huisvesting gevonden op het terrein en werkt met elkaar aan talentontwikkeling door middel van ‘collectief ondernemen’. Elke organisatie jaagt naast de eigen doelstellingen ook een gezamenlijk doel na. Dat doel is: mensen in hun kracht zetten. Dit doen zij door het bieden van kansen voor talentontwikkeling en ondernemerschap en het creëren van werkgelegenheid.
Geen dichtgetimmerd plan
Uniek is dat er aan de Performance Factory geen dichtgetimmerd plan ten grondslag ligt. In de fabriek zijn ondernemers en organisaties in allerlei soorten en maten te vinden. Van groot tot klein, van start-up tot gevestigde orde. Zij staan open om elkaar te versterken en elkaar groei, maar ook ruimte te gunnen. Ze leveren elk een eigen bijdrage aan het geheel. Samen zijn ze de ambassadeurs van de Performance Factory, die ervoor zorgen dat de talentenfabriek verder groeit. Maar helemaal af is het nooit. Tijden blijven veranderen en zo ook de Performance Factory.
Oude elementen krijgen nieuw leven
Veel oude elementen in de fabriek zijn bewaard gebleven en hebben een nieuwe functie gekregen in het gebouw. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de grote fabrieksdeuren die nisjes vormen, vroegere schakelkasten die een nieuwe plek hebben gekregen in het pand en de oude hekwerken die als afscheidingen dienen tussen verschillende werkruimtes. Opvallend zijn ook de ‘jeans on the wall’. Dit zijn (geluids)isolerende wanden die gemaakt zijn van oude jeans. Deze jeans zijn door de collega’s van Domijn zelf ingezameld. Domijn heeft haar meubilair in het nieuwe pand hergebruikt. Oud meubilair is naar de partners in het gebouw gegaan.
Minder energiekosten per vierkante meter
Domijn is sinds 4 december 2017 in gebouw Zuid van de Performance Factory gevestigd. Daarvoor zat de woningcorporatie in een gehuurd kantoor aan de Boulevard 1945. Door slim om te gaan met werkplekken, ruimtes multifunctioneel te gebruiken én te delen met de 25 andere partijen in het pand, kan de corporatie het nu met flink wat minder vierkante meters af. Er hoeven nu niet alleen minder vierkant meters worden verwarmd. Ook de energiekosten per vierkante meter zijn in de Performance Factory lager. Bovendien worden de algemene ruimten en de kantoorruimte van Domijn volledig verlicht door ledverlichting.
Voor het verduurzamen van de Performance Factory kreeg Domijn subsidie van de provincie Overijssel. Langs de gevel van gebouw Zuid zijn voorzetwanden geplaatst, op de begane grondvloer is een geïsoleerde zwevende vloer aangebracht en er is nieuwe beglazing (HR++) geplaatst. Een flinke opwaardering die bijna tot nieuwbouw-niveau heeft geleid. Het energielabel is van een zeer slechte G naar een goede B gegaan.
Met de fiets, elektrische deelauto of elektrische scooter
Om ook onderweg het milieu zo min mogelijk te belasten, stimuleert Domijn dat collega’s zoveel mogelijk op de fiets naar het werk komen. Voor afspraken buiten de deur waarvoor een langere afstand moet worden afgelegd, zet de woningcorporatie elektrische deelauto’s in. Ook beschikt de woningcorporatie over elektrische scooters die worden gebruikt voor kleine afstanden.
Constante temperatuur in elk jaargetijde
Gebouw Zuid wordt verwarmd en gekoeld met twee luchtwarmtepompen. De begane grond en de verdiepingsvloer van het gebouw zijn voorzien van vloerverwarming. De gevels op het oosten, zuiden en westen beschikken over zonwering/zonwerend glas. En de sheddaken zorgen voor licht, zonder dat het in de zomer te warm wordt. Daar is destijds bij de bouw van het pand al rekening mee gehouden. De temperatuur in de Performance Factory is dus aangenaam en constant in elk jaargetijde.