THO ZET IN OP KLEINE KLASSEN EN PERSOONLIJKE BEGELEIDING

18 oktober 2023

Twentsche Horeca Opleider hoopt te helpen bij personeelstekorten

‘Horecatopper gezocht’, je kunt bijna geen horecagelegenheid inlopen of je ziet wel een affiche met een soortgelijke tekst hangen. Goed personeel is in deze sector al tijden een uitdaging. Daar moet een oplossing voor komen, dachten ze bij de Twentsche Foodhal. Intern werden er al langer mensen opgeleid, maar nu wordt het grootser aangepakt. Tientallen leerlingen haalden hun diploma bij de Twentsche Horeca Opleider (THO).

Natuurlijk zijn er al cursussen, trainingen en opleidingen voor de horeca. Maar bij de Twentsche Horeca Opleider wilden ze het graag anders doen. Erik Wooldrik: “Mensen die in de horeca willen werken zijn over het algemeen echte doeners. Zij zijn gebaat bij veel praktijkonderwijs. Daarom zetten we daarop in. Bij ons kun je in de praktijk ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen, ongeacht je achtergrond of ervaring.”

Veel persoonlijke begeleiding, kleine klassen van maximaal tien personen én sociale vaardigheidstraining (SoVa). Dat maakt het verschil met andere opleidingen. Iedere woensdagochtend wordt er tijdens de SoVa-trainingen uitgebreid aandacht besteed aan dat wat in de horeca zo belangrijk is: gastvrijheid. Hoe ga je om met lastige situaties en hoe pas je gesprekstechnieken toe? “We gaan daarin een stapje verder dan anderen”, licht Erik toe. Daarnaast volgen leerlingen een dag per week theorieles en gaan ze direct stagelopen. “Dat kan soms bij de keukens in de Twentsche Foodhal. Dan volgen ze de hele opleiding onder één dak, maar we werken ook samen met andere SVH-erkende leerbedrijven in de horeca.”

Verschillende niveaus“Op dit moment bieden we opleidingen op verschillende niveaus aan”, vertelt Erik. Zo is er de opleiding tot kok (niveau 2), keukenassistent (niveau 1), medewerker fastservice (niveau 2), gastheer/-vrouw (niveau 2) en bedieningsassistent (niveau 1). Alle opleidingen duren zes maanden. Erik: “En dan kennen ze dus niet alleen de theorie, maar zijn ze met maatwerk klaargestoomd in échte keukens. Het is heel mooi om te zien hoe mensen hier groeien en uiteindelijk vakbekwaam aan hun carrière beginnen.”

‘Mijn plek gevonden’ 
In oktober gaat een nieuwe lichting van start. Inmiddels zijn er al verscheidene leerlingen die op deze manier zijn opgeleid. Zo ook Tijs Wijnen (25 jaar). Hij was bezig met een re-integratietraject bij een lunchroom toen hij werd gewezen op de opleiding van THO. Hij volgde de opleiding tot kok en liep stage bij verschillende keukens in de Twentsche Foodhal. “Hier leer je echt het horecavak. Dat was perfect voor mij, want ik heb niets met leren uit de boeken. Hier kreeg ik de juiste begeleiding en door de kleine klassen is de sfeer goed.” Inmiddels heeft Tijs de opleiding met succes afgerond en heeft hij een mooie werkplek gevonden. “Ik sta nu in de keuken van Los Tacos Hermanos. Ik heb mijn plek gevonden en daar ben ik heel blij mee.”